راهنمای خرید تلسکوپ، ۴ سوال مهم قبل از خرید تلسکوپ!
زمانی که تصمیم میگیرید تسلکوپ خودتان را بخرید، با طیف گسترده ای از انواع تلسکوپ ها رو برو می شوید و هر چه به بررسی دقیق تر انواع تلسکوپ ها می پردازید، انتخاب و خرید تلسکوپ برایتان سختتر میشود. برای اینکه بتوانید تلسکوپ خوب و مناسبی را خریداری کنید، لازم است که جوانب زیادی را بررسی کنید برای همان در این مقاله از وب سایت فصل شکار تصمیم گرفته ایم نکات مهم در مورد راهنمای خرید تلسکوپ را به اطلاع شما برسانیم.
قبل از اینکه به مطالعه مقاله بپردازید، لازم است بدانید که این مقاله برای افراد مبتدی و آماتور که به تازگی وارد حوزه نجوم شده اند تنظیم شده است و برای اینکه بتوانید حرفهایتر خرید تلسکوپ را انجام دهید، بهتر است که مقاله راهنمای حرفه ای خرید تلسکوپ را مطالعه نمایید.
۱٫چرا میخواهید تلسکوپ بخرید؟
اولین گام برای انتخاب و خرید تلسکوپ مناسب، این است که جواب این سوال را واقع بینانه بدهید و خیلی واضح و روشن دلیل خرید تلسکوپ را بدانید.
اینکه دقیقا بدانید چرا تصمیم به خرید تلسکوپ گرفتهاید؟ و دقیقا میخواهید از تلسکوپ چه استفادهای کنید؟ در چه زمینهای از نجوم فعالیت کنید؟ و… باعث میشود که راحتتر تلسکوپ مورد نظر خودتان را خریداری کنید.
۲٫در مجموع چه میزان بودجهای برای خرید تلسکوپ در نظر دارید؟
این سوال نیز، دومین سوالی است که بعد از روشن شدن هدف و انگیزتان از خرید تلسکوپ، به طور کاملا واضح پاسخ داده شود.
توجه داشته باشید مقدار بودجهای که در نظر دارید تنها نباید خرج تلسکوپ شود، بلکه این بودجه باید به سه قسمت تقسیم شود و بخشی از آن صرف خرید لوازم جانبی و پایه تلسکوپ شود. پیشنهاد میشود که ۸۰ درصد بودجه به خرید تلسکوپ و ۲۰ درصد باقی مانده آن به خرید لوازم جانبی و پایه تلسکوپ اختصاص داده شود.
همچنین اگر به عکاسی از آسمان نیز علاقه دارید، باید بودجه جداگانهای برای خرید دوربین عکاسی و سایر تجهیزات آن کنار بگذارید.
۳٫از تلسکوپی که خریداری میکنید، انتظار چه قدرت و توانی دارید؟
تلسکوپ ها نیز عملکردی مانند مردمک چشم دارند و این به این معنی است که مقدار گشودگی تلسکوپ با واضح نشان دادن اجرام آسمانی رابطه مستقیمی دارد و هر چه گشودگی تلسکوپ بیشتر باشد، نور بیشتری وارد آن میشود و اجرام کم نور و غیر ستارهای واضحتر دیده میشوند. البته علاوه بر این هر چه گشودگی تلسکوپ بیشتر باشد، توان تفکیک تلسکوپ نیز افزایش پیدا میکند و راحتتر می توانید جزئیات اجرام آسمانی را تماشا کنید.
برای اینکه بهتر این موضوع را درک کنید به جدول زیر توجه فرمایید:
مقایسه تلسکوپی با گشودگی ۱۰ اینچی نسبت به تلسکوپی با گشودگی ۵ اینچی
جابهجایی | وزن | ابعاد | مزایا | میزان توان گرد آوری نور | میزان تفاوت قدرت نفکیک | میزان تفاوت گشودگی |
---|---|---|---|---|---|---|
سخت تر | بیش تر | بیش تر | دیدن راحت تر بازوهای کهکشانی پر نور و ستاره های خوشه ای کروی | ۵ برابر | ۲ برابر | ۲ برابر |
۴٫ توقع دارید تلسکوپی که خریداری میکنید، چه میزان بزرگنمایی داشته باشد؟
قدرت بزرگ نمایی و میزان میدان دید تلسکوپ به نسبت کانونی آن بر می گردد. فاصله کانونی عدسی با آینه اصلی تلسکوپ و قطر دهانه آن، فاصله کانونی تلسکوپ را تشکیل می دهد و وقتی از نسبت کانونی صحبت می شود منظور فاصله کانونی تلسکوپ تقسیم بر قطر دهانه آن میباشد.برای اینکه این موضوع را بهتر درک کنید به این مثال توجه کنید:
تلسکوپ هایی که نسبت کانونی کمتری دارند، دارای قدرت بزرگ نمایی کمتر و البته میدان دید بیشتری میباشند. در چنین تلسکوپ هایی اجرام آسمانی کم نور واضح تر دیده میشوند. این نوع تلسکوپ ها به اصطلاح به تلسکوپ های سریع معروف هستند و اگر قصد دارید اجرام آسمانی کم فروغ را درخشان تر ببینید، بهتر است سراغ این تلسکوپ ها بروید.
البته به طور کلی نسبت کانونی تلسکوپ ها به سه گروه تقسیم می شوند:
- نسبت کانونی کوتاه یا کم: مناسب برای دیدن اجرام غیر ستاره ای مثل سحابی ها
- نسبت کانونی متوسط
- نسبت کانونی بلند: مناسب برای دیدن خوشه های ستاره ای، سیاره ها و…
1انتخاب نوع اپتیک تلسکوپ
اولین مرحله خرید تلسکوپ، این است که یک نوع تلسکوپ را از بین سه نوع تلسکوپ شکستی، بازتابی و ترکیبی انتخاب کنید.
در واقع این سه گروه اصلی از انواع تلسکوپ ها هستند که هر کدام از آن ها شامل مدل های مختلفی از تلسکوپ ها می شوند.
هر یک از این سه نوع تلسکوپ، مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند، برای اینکه بدانید کدام یک از آن ها برای شما مناسب هستند باید هر یک را به خوبی بشناسید تا بتوانید تصمیم درستی بگیرید.
معرفی سه نوع تلسکوپ شکستی، بازتابی و ترکیبی، به [طور خلاصه]
تلسکوپ شکستی
این نوع تلسکوپ شامل یک عدسی در سر لوله، یک چپقی در انتهاب لوله و چشمی بر روی چپقی است.
مزایا استفاده از تلسکوپ شکستی
دیدن تصاویر به صورت شفاف تر و واضح ترمعایب استفاده از تلسکوپ شکستی
- دیدن تصاویر به صورت شفاف تر و واضح تر
- امکان بروز خطا رنگی
- البته استفاده از عدسی های مناسب از بروز چنین خطاهایی جلو گیری می کند.
تسلکوپ بازتابی
تلسکوپ بازتابی، ساده ترین مدل تلسکوپ است که از یک آینه اصلی در انتهای لوله، یک آینه ثانویه و چشمی در سر لوله تکیل شده است.
مزایای استفاده از تلسکوپ بازتابی
- نسبت به تلسکوپ شکستی قطر دهانه بیشتری دارد و همچنین فاقد خطای رنگی است.
- قیمت مناسب
معایب استفاده از تلسکوپ بازتابی
- خارج شدن هم خطی یا تراز بین آینه های تلسکوپ
- مناسب عکاسی از آسمان نیستند.
تلسکوپ ترکیبی
تلسکوپ ترکیبی یا تلسکوپ کاتادیوپتریک، از یک آینه معقر که در انتهای لوله و عدسی در سر لوله قرار گرفته است تشکیل شده است.
مزایای استفاده از تسلکوپ ترکیبی
- کوتاه شدن لوله تلسکوپ
- کیفیت فوکوس و تصویر عالی
- دارا بودن تمامی مزیت های تلسکوپ شکستی و تلسکوپ بازتابی
معایب استفاده از تلسکوپ ترکیبی
- مناسب عکس برداری و رصد تمام اجرام آسمانی نیست.
- قیمت بالا
2 انتخاب پایه و مقر تلسکوپ
بعد از انتخاب نوع اپتیک تلسکوپ، لازم است که پایه خوبی برای آن انتخاب کنید تا نهایت لذت را از رصد کردن آسمان ببرید. انتخاب پایه و مقر تلسکوپ به اندازه نوع اپتیک آن حساس است و اهمیت زیادی دارد.
پایه و مقر نیز انواع مختلفی دارد و با توجه به اینکه چه میزان بودجه برای آن در نظر گرفته اید و در چه زمینه ای فعالیت می کنید، باید تصمیم بگیرید که چه نوع پایه و مقری را خریداری نمایید.
برای اینکه بتوانید بهترین پایه و مقر را برای تلسکوپ خود خریداری کنید، لازم است که قبل از خرید تلسکوپ، انواع پایه و مقرها را بشناسید.
3 انتخاب چشمی و چپقی مناسب
کیفیت و کارکرد واقعی تلسکوپ با وجود چشمی و چپقی کامل می شود و برای همین مهم است که بهترین چشمی را برای اپتیک های تلسکوپ خریداری فرمایید.برای اینکه چشمی و چپقی تلسکوپ ها را بشناسید، می توانید مقاله راهنمایی حرفهای خرید تلسکوپ را مطالعه کنید.
4 انتخاب لوازم جانبی
معمولا افراد هنگام خرید تلسکوپ، اهمیت چندانی به انتخاب لوازم جانبی نمی دهند در صورتی که لازم نسبت به خرید لوازم جانبی، مانند خرید اپتیک تلسکوپ و پایه آن جدی باشید.لوازم جانبی که برای هر تلسکوپی لازم و ضروری است:
- کیف مخصوص حمل تلسکوپ ۲٫ فیلتر یا صافی ۳٫ منظریاب سرخ نشان ۴٫ آداپتور برق ۵٫ عدسی بارلو
- قبل از خرید تلسکوپ، بهتر است که اطلاعات جامع و کاملی در مورد تلسکوپ ها به دست آورید و انواع آن ها را بشناسید تا بدانید هر تلسکوپ مناسب فعالیت در چه زمینه ای است و چه کاربردی دارد و دقیقا تلسکوپ مورد نیازتان را خریداری کنید.
- علاوه بر انواع تلسکوپ ها و کاربردشان، لازم است که قبل از خرید تلسکوپ تمامی بخش ها و قسمت های آن ها و همچنین تمامی لوازم جانبی را بشناسید تا بتوانید بهترین تلسکوپ را انتخاب کنید.
- اگر قصد خرید تلسکوپ شکستی را دارید، حتما به نسبت کانونی و نوع عدسی آن دقت فرمایید.
- بین تلسکوپ و تجهیزات جانبی آن باید از لحاظ کیفیت تعادل خوبی بر قرار باشد یعنی اگر بهترین و حرفه ای ترین اپتیک تلسکوپ را می خرید، نمی توانید برای آن پایه و تجهیزات جانبی معمولی و با کیفیت متوسط یا پایین تهیه کنید، بلکه باید تجهیزات جانبی و پایه حرفه ای نیز برای آن در نظر بگیرید.
- به اندازه کافی به خرید تجهیزات جانبی تلسکوپ اهمیت بدهید تا هیچ وقت به دلیل نبود تجهیزات مناسب تجربه تلخ و نا فرجامی از رصد آسمان پیدا نکنید.
- توجه داشته باشید که میزان قدرت بزرگ نمایی تلسکوپ ها ملاک اصلی برای خرید یک تلسکوپ به شمار نمی روند و هر چه بزرگ نمایی تلسکوپی بیشتر باشد، به این معنی نیست که آن تلسکوپ بهتر است.
ضمن تشکر از شما مخاطب گرامی بابت زمانی که برای مطالعه این مقاله گذاشتید، در صورت تمایل میتوانید پیج اینستاگرام فصل شکار را با کلیک بر روی دکمه زیر فالو نمایید.